onsdag 14. november 2007

Paul Pena

Paul Pena - New Train/ 2000 (1973)




Denne artisten lar oss sannelig vente, men ventingen er ikke forgjeves når musikken er like aktuell og bevegende selv etter 28 år i et mørkt skap.

Platen er hans andre og ble innspilt i 1973 sammen med utmerkede musikere, de mest kjente er Jerry Garcia fra Grateful Dead på pedal steel, Merle Saunders på keyboard og Ben Sidran, orgel og piano. Trommeslageren Gary Malabar har du sikkert hørt på Van Morrisons "Moondance", bassen ble traktert av Harvey Brooks fra supergruppen Electric Flag og bakgrunnsvokalene besørger The Persuasions. Paul Pena har en usedvanlig flott vokal og en intens og sjelfull gitarlyd. Han kan minne om Jimi Hendrix og Sly Stone i "Cosmic mirror" og "Venutian lady" har et drag av Van Morrison.

Paul Pena startet ut som bluesmusiker på sekstitallet og spilte i bandet til både T-bone Walker og John Lee Hooker for å nevne noen. Pena er en høyst original musiker som føler musikken sterkere enn de fleste.

Han oppdaget strupesang fra Tuva på 80-tallet og etter at hans kone døde lærte han seg denne helt spesielle måten å kunne synge opptil 3 toner samtidig. Denne fascinerende musikeren som er født blind begir seg ut på en reise til Tuva nord i Mongolia, en reise du kan oppleve i den prisbelønte dokumenttaren "Genghis blues", en fantastisk film som skildrer Pena som blir kalt "jordskjelvet" av de Tuvinske musikerne for sin dype, ressonante kargyraa stil. Et møte mellom kulturer og mennesker som opphever både tid og geografi. Dette er en plate og en film som kan anbefales til alle som er opptatt av tidløs musikk. Debut platen fra 1972 "Paul Pena" som ennå bare finnes på vinyl er også noe å lengte etter, jeg hatt den på ønskelisten i snart 20 år og leter fortsatt.

Ingen kommentarer: